top of page
< Back

"Η μαστίχα γίνεται φάρμακο" - νέες επενδύσεις 2+8 εκατ. Ευρώ.

Επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Mediterra για τους επόμενους μήνες, ενώ ακόμη 7-8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν έως το 2030, με τη θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) να ανοίγει την «βεντάλια» των δραστηριοτήτων της στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα.

"Η μαστίχα γίνεται φάρμακο" - νέες επενδύσεις 2+8 εκατ. Ευρώ.

Με «προίκα» την απόφαση της UNΕSCO να συμπεριλάβει τη μαστίχα Χίου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου που θεωρεί τη μαστίχα φυσικό φάρμακο, φυτικής προέλευσης, η διοίκηση της Mediterra προτεραιοποιεί την αναβάθμιση του εταιρικού παραγωγικού αποτυπώματος και την ενσωμάτωση νέων καινοτομιών.Έμφαση δίνεται στα προϊόντα υγείας και συγκεκριμένα στην παραγωγή και περαιτέρω ανάπτυξη των παραφαρμακευτικών προϊόντων σε πρώτη φάση και ίσως και φαρμάκων αργότερα, των συμπληρωμάτων διατροφής, των λειτουργικών τροφίμων και των medical devices.Στο μεταξύ, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Καλλιμασιά της Χίου. Στις υψηλής τεχνολογικής ενσωμάτωσης παραγωγικές εγκαταστάσεις του Κέντρου θα μπορούν να παράγονται πιλοτικά φαρμακευτικά, καλλυντικά, προϊόντα στοματικής υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής και παραφαρμακευτικά σκευάσματα. Πρόκειται για μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου και η θυγατρική της Mediterra με 36% έκαστη, η φαρμακευτική βιομηχανία Iasis Pharma με 20%, η FarmaQ και η pharmagnose, η spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας. Οι τελευταίες διαθέτουν από 4%. Οι νέες επενδύσεις της Mediterra ύψους 2 εκατ. ευρώ αφορούν στο «πρασίνισμα» και την ανακαίνιση της παραγωγικής της εγκατάστασης στην Καλλιμασιά, δίπλα στο Κέντρο Έρευνας. Θα τοποθετηθούν επίτοιχα φωτοβολταϊκά συστήματα, μια σειρά μικρών ανεμογεννητριών, ενώ θα αποκατασταθούν και οι όψεις του κτιρίου. Έχει προηγηθεί η επένδυση της εταιρείας στον εξοπλισμό λυοφιλίωσης, που με τη μέθοδο της κρυοξήρανσης θα επιτρέψει την υδατοδιάλυση της μαστίχας ανοίγοντας δρόμους για νέες εφαρμογές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού σε συνδυασμό με τις συνακόλουθες τροποποιήσεις στη παραγωγική μονάδα της Καλλιμασιάς στη Χίο αλλάζουν ριζικά το παραγωγικό αποτύπωμα της εταιρείας.Οι κορυφαίες αγορές

Με ποσοστό άνω του 80% της παραγωγής και των μεταποιημένων προϊόντων να εξάγονται, το προσωνύμιο της μαστίχας ως «λευκός χρυσός» δικαιώνεται πλήρως. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, και η Αυστραλία είναι οι σημαντικότερες αγορές της μαστίχας, καθώς απορροφούν το ¼ της παραγωγής μαστίχας. Κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή παραφαρμακευτικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι ο τζίρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών για το 2022 ανήλθε στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της Mediterra έφθασαν σχεδόν στα 11 εκατ. ευρώ. Σε εμπορικό επίπεδο, η διοίκηση της Mediterra επιδιώκει να ξαναβγεί στο εξωτερικό με σημεία πώλησης και συγκεκριμένα σε χώρες, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και η Σαουδική Αραβία. Να σημειωθεί πως σε όλες αυτές τις χώρες η εταιρεία διέθετε καταστήματα τα οποία έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο των mastihashop αριθμεί 8 καταστήματα, όλα εντός Ελλάδας. Τα κύρια κανάλια διάθεσης των προϊόντων μαστίχας είναι τα σούπερ μάρκετ απ’ όπου προέρχεται το 30% των πωλήσεων, τα φαρμακεία, το travel trade (αεροδρόμια) και η επιλεκτική διανομή.


Είσοδος στις υπηρεσίες

Προκειμένου όμως να διευρυνθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες της χιώτικης μαστίχας, όπως για παράδειγμα η σύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν, στις προθέσεις του group είναι να δημιουργηθεί ο πρώτος κόμβος οργανωμένης εμπειρίας μαστίχας. Ετσι, πέραν του δικτύου της λιανικής (mastihashop) και του νεότευκτου Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, όπου θα αναπτύσσονται όλα τα non food προϊόντα με βάση τη μαστίχα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της Ένωσης περιλαμβάνονται και είσοδος στις υπηρεσίες (B2C). Σε αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί ένα κέντρο γαστρονομίας για να αναδειχθεί η χρήση της μαστίχας (mastiha cooking school), καθώς και ένα κέντρο θεραπειών (treatment center). Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα Μαστιχοχώρια, μεταξύ των χωριών Πυργίου και Ελάτας, ο πρώτος οργανωμένος μαστιχώνας συνολικής επιφάνειας 60 στρεμμάτων. Εκεί θα υπάρχει έναν σταθμός παρατήρησης, όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για όλο τον κύκλο της μαστίχας, ενώ σε δεύτερη φάση οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και σ’ άλλους τομείς.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, το 2022, ο κύκλος εργασιών της Mediterra αυξήθηκε 11,5% στα 10,74 εκατ. ευρώ από 9,63 εκατ. ευρώ το 2021. Το EBITDA διευρύνθηκε στα 764 χιλ. ευρώ. από 640 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 277 χιλ. ευρώ. ή 22,5% έναντι 226 χιλ. ευρώ το 2021.Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί στα 5,386 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός μόλις στα 542 χιλ. ευρώ.Σήμερα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής (αυτή τη στιγμή αγγίζει τους 220 τόνους από 90-100 τόνους το 2000, ενώ η ζήτηση ξεπερνάει τους 300 τόνους), η μαστίχα συνεχίζει το ταξίδι της ενώνοντας πολιτισμούς και ανθρώπους.


Η MEDITERRA είναι θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και από την ίδρυση της το 2002 αποτελεί το σημαντικότερο μηχανισμό προβολής και marketing της Χιώτικης Μαστίχας. Στα πλαίσια του ρόλου της η εταιρεία αναπτύσσει συνδυασμένες δραστηριότητες λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παραγωγικές δραστηριότητας στην έδρα της στη Χίο. Η πλέον προβεβλημένη δραστηριότητα της εταιρείας είναι τα καταστήματα mastihashop που έχουν προσφέρει υπηρεσίες προβολής ανυπολόγιστης αξίας στην υπόθεση της Μαστίχας Χίου και δεκάδες διακρίσεις στην εταιρεία που αφορούν στην ιδέα, τη μάρκα, τη συσκευασία και τη καινοτομία

.

Η MEDITERA σήμερα διατηρεί συμμετοχές στις εξής εταιρείες

MASTIHA DAMLA SAKIZ (15%, 2016)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΑΕ (36%, 2017)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΟΝ.ΕΠΕ (100%, 2008)


Read more

https://mastihashop.com

https://www.greece-is.com/caretakers-precious-mastic-tree/

https://ambrosiamagazine.com/chios-mastiha-venturing-into-the-production-of-medicines/

bottom of page